Tuesday, November 3, 2015

Tiga Hati Dua Cinta


Novel terbitan Jemari Seni Sdn. Bhd ini merupakan antara novel yang saya tak pernah jem untuk mengulang membacanya. Saya sudah boleh hadam dan ingat bahagian mana yang kelakar, sedih, emosi, suspens dan gembira.

Novel ini hasil tulisan Chrysalis. Pada mulanya saya sendiri tak tahu apa makna Chrysalis tu. Dengan bantuan "cik google", saya dapat tahu rupanya Chrysalis ni ialah rama-rama yang sedang mengalami proses metamorfosis. Pertama kali saya terlihat novel ni di laman web JS Publications, saya dah dapat agak, kisahnya mesti best. Bila saya baca bab awal novel ni, terbukti kisahnya meruntun pembaca untuk mengetahui penghujungnya.

Sinopsis

Dhiya dan Ken: Taiping, Perak menjadi saksi kepada permulaan kisah cinta tanpa kata. Pertemuan mereka sepuluh tahun kemudian di Melbourne, Australia menyemai kembali rasa cinta yang rupanya tidak pernah padam dan hilang daripada hati masing-masing.

Dhiya dan Fahry: Kerana janji, mereka diijabkabulkan. Meski tidak saling mengenali, mereka tetap cuba untuk mencari bahagia. Dhiya reda dengan ketentuan-Nya dan Fahry pula berharap mendapat balasan cintanya. Namun, bayangan masa lalu sentiasa mengekori titian rumah tangga mereka.

Pada Dhiya, cinta tidak perlu diluahkan, cukup sekadar dirasai. Fahry pula merasakan yang cinta pertama adalah segala-galanya, tiada yang kedua atau yang ketiga. Ken pula percaya bahawa cinta pertama itu perlu dilepaskan, dan andai kembali, itulah cinta miliknya. Antara Dhiya, Ken dan Fahry, jodoh siapakah yang sudah tertulis bersama?
 
 
Review
 
 
Kisah antara Ken, Dhiya dan Fahry. Antara Ken dan Dhiya wujud cinta pertama yang berputik sejak zaman persekolahan. Antara Fahry dan Dhiya wujud ikatan yang telah terakad dengan ijab dan qabul. Ken dan Dhiya diuji dengan pertemuan dan perpisahan. Namun, cinta pertama bukanlah mudah untuk dilupakan lebih-lebih apabila cinta pertama itu lahir dari jiwa yang ikhlas mencintai. Hanya kerana salah faham dan komunikasi yang pincang, Dhiya dan Ken terpisah sekali lagi. Fahry dan Dhiya pula disatukan atas kehendak keluarga dan perjanjian orang-orang tua mereka. Namun, benarlah kata pujangga, tulang rusuk yang hilang tidak pernah tertukar. Sejauh mana dan selama mana pun mereka diuji, akhirnya jodoh tetap milik mereka.
 
Bagi saya, kisah cinta ini sangat unik. Lebih unik apabila penulis menggarap kisah ini dengan cara yang istimewa. Permulaan kisah, mungkin kita akan tertanya-tanya siapa Fahry, Dhiya dan Ken. Penulis membuka setiap satu watak dengan baik. Penggunaan cara imbas kembali (flashback) dalam penulisan Chrysalis membuatkan kita ditarik masuk ke dalam kisah Dhiya dan Ken.
 
Saya sukakan garapan Chrysalis yang saya anggap pernah belajar di luar negara. Beliau memperincikan setiap latar tempat di Australia dengan sangat teliti. Saya pasti penulis ini pernah melanjutkan pengajian dia universiti di sana. Setiap falsafah yang dititipkan oleh Chrysalis dalam novelnya ini benar-benar bermakna.
 
Saya sukakan watak Ken yang terlalu baik, bertimbang rasa, penyayang dan pasrah dengan ketentuan. Bagaimana Ken memeluk Islam bukan kerana cinta manusia tetapi kerana cinta dan takjubnya dia kepada keindahan Islam itu sendiri. Ken memilih nama Zayd Muhammad Abdullah dan membuka ruang hatinya untuk terus mendalami Islam. Ken sanggup melepaskan cintanya terhadap Dhiya kerana tidak mahu lagi Dhiya bersedih dan yakin bahawa sekiranya telah tertulis Dhiya adalah jodoh yang ditakdirkan, pasti ia akan kembali.
 
Fahry pula seorang yang bengis dan dingin tetapi saya tidak menyalahkan wataknya digarap sebegitu. Ada segelintir kaum lelaki yang terlalu berpegang kepada prinsip hidup dan cinta sehingga tidak memberikan ruang dan peluang lain kepada diri sendiri. Itulah yang terjadi kepada Fahry sehingga dia tega melayan Dhiya dengan sangat dingin dan menafikan perasaan cintanya terhadap Dhiya. Namun, rasa cinta yang ikhlas terhadap Dhiya akhirnya membuka pintu hati Fahry untuk melepaskan Dhiya pergi dan kembali kepada Ken.
 
Dhiya...Dhiya Karmila Adnan. Seorang wanita yang dicintai oleh dua lelaki yang istimewa. Panggilan Barbie ialah panggilan rahsia yang diberikan oleh Ken dan rakan-rakannya. Watak Dhiya sangat matang dalam menghadapi segala cabaran dalam hidup dan cintanya. Bagaimana Dhiya sanggup mengejar cintanya dan cuba memperbaiki rumah tangganya. Namun, cinta yang tersemat padu untuk Ken menyebabkan Dhiya tidak mampu menyayangi suaminya apatah lagi dalam hatinya hanya untuk Tay Ken Lee @ Zayd Muhammad Abdullah.
 
***Jika diberikan bintang untuk novel ini, saya akan berikan 10/10 untuk cerita ini. Tahniah Chrysalis..Tahniah juga untuk Kak Suraya...
 

No comments:

Post a Comment