Wednesday, November 4, 2015

Bukan Hanya Ada Kita

 

Novel ini baharu sahaja tiba di tangan saya pada minggu lepas namun kisahnya yang unik membuatkan saya tidak melepaskan novel ini sedikit pun jika ada waktu terluang. Hasil buah tangan penulis Nazurah Aishah ini mungkin tidak disukai oleh sesiapa yang menentang poligami. Namun, jangan melatah terlebih dahulu walaupun Nazurah meletakkan sudut pandang novel ini terhadap isteri kedua dan kehidupan berpoligami yang dirahsiakan.

Sinopsis

Telah ditakdirkan bahawa aku, Medina akan menjadi isteri kedua kepada Zahrin, biarpun aku telah berikrar tidak akan sekali-kali menyakiti hati perempuan lain sebagaimana hati ibuku.

Dia bahagia yang aku pinjam tanpa izin... dan aku tidak akan menuntut lebih daripada apa yang Aiza dapat. Aku tidak akan menyusahkan Zahrin kerana aku mahu jadi ‘jiwanya yang tenang’.

Salahkah senyum ini pabila ada insan lain yang bersedih? Berdosakah bahagia ini apabila nanti ada insan lain yang menjeruk rasa?

Tidak ada perempuan yang dengan mudahnya reda menerima seorang lagi perempuan dalam hidup suaminya. Dan aku tidaklah terlalu kejam untuk meranapkan kebahagiaan orang lain.

Jika bahagia ini milik kita biarlah kita berteman sampai abadi. Jika ini bukan jalannya biarlah kita dibentangkan pilihan yang mendamaikan.

Review

Kisah BHAK ini meletakkan sudut pandang kehidupan Medina Azzahra dan Ahmad Zahrin yang berkahwin di perantauan dan tanpa pengetahuan isteri pertama Zahrin, Sharifah Ruhaiza atau Aiza. Walaupun kelihatannya seperti Medina ini seorang perampas tetapi jika diteliti kisahnya, kita akan mengubah persepsi kita dan meletakkan diri kita sebagai Medina.

Cinta Zahrin bukan hanya main-main tetapi niatnya ikhlas untuk beristerikan Medina yang ketika itu bertugas bersama-samanya di Oman. Mereka bernikah untuk mengelakkan diri masing-masing terjerumus dalam maksiat kerana jauh di perantauan. Medina pula sememangnya menentang keras isu poligami kerana kisah silam keluarganya yang terjebak dengan poligami. Bagaimana luluhnya hati mummynya apabila dimadukan oleh ayahnya secara sembunyi-sembunyi selama dua tahun. Pengalaman pahit itu membuatkan dirinya menolak untuk menyakiti hati perempuan lain. Namun, kehendak takdir tidak mampu disangkal oleh sesiapa pun. Medina yang keras menentang poligami akhirnya terjerumus sebagai isteri kedua. Gelaran yang pernah disandang oleh wanita yang dibencinya!

Kisah ini meminta kita meneliti dari sudut pandang ketiga-tiga watak. Medina, Zahrin dan Aiza. Walaupun dilihat Medina sebagai perampas, tetapi perlu diteliti juga sikap sedar diri Medina yang menyedari statusnya. Tidak pernah Medina mengganggu kehidupan Zahrin ketika suaminya itu berada bersama-sama dengan Aiza dan anak-anaknya. Medina sanggup meletakkan haknya sebagai isteri kedua jauh-jauh asalkan Aiza dapat mengecap kebahagiaan yang sepatutnya.

Zahrin pula sangat setia kepada kedua-dua isterinya biarpun dia dipaksa untuk membuat pilihan sama ada Aiza dan anak-anak atau Medina. Watak Zahrin digarap penuh berhati-hati oleh penulis. Sikapnya yang tidak dayus dan sanggup berusaha sehingga sehabis daya untuk mempertahankan kedua-dua rumah tangganya memperlihatkan kematangan tersebut.

Aiza pula diperincikan sebagai wanita bekerjaya yang pandai mengurus rumah tangga. Wataknya yang tidak mempunyai cacat celanya menarik pembaca untuk menyebelahinya. Namun, ada satu perkara yang saya kurang bersetuju dengan sikap Aiza. Dia mengawal setiap pergerakan suaminya sehingga Zahrin tidak berpeluang untuk menjalankan tanggungjawab sebagai suami kepada Medina. Benar, Aiza dikhianati namun cara dia menghamburkan kata-kata kesat terhadap Medina menunjukkan sikap buruknya sendiri di hadapan orang lain. Walaupun begitu, Aiza bukanlah digarap wataknya sebagai yang jahat dan bengis, kematian anak Medina akhirnya membuka hati Aiza untuk menerima Medina sebagai madunya dan redha dengan suratan takdir.

Kisah ini meruntun jiwa saya apabila saya meletakkan diri saya sebagai Medina. Medina yang sanggup menahan telinga mendengar cacian dan hinaan daripada Aiza dalam keadaan lemah kerana mengandung. Medina yang sanggup bercerai semata-mata tidak mahu kebahagiaan Aiza direnggut sebegitu sahaja. Namun, keluhuran cinta dan keikhlasan hati Zahrin dalam menyayangi kedua-dua isterinya akhirnya membuka mata dan hati Aiza untuk menerima Medina sebagai madunya apatah lagi Medina kehilangan Azza Massara, anaknya yang dikandung 8 bulan. Walaupun tidak diceritakan oleh penulis mengapa bayi Medina mati dalam kandungan, tetapi saya menjangkakan bahawa tekanan yang dihadapi oleh Medina sejak awal kehamilan membuatkan anaknya juga turut menerima tekanan hebat.

Apa pun, kisah ini amat hebat. Bukan semua penulis berani tampil dengan karya berani mati seperti ini. Nazurah dilihat sebagai penulis berani dan sanggup menghadapi risiko.


No comments:

Post a Comment